Jak zrobić sos z papryki do słoików

Jak zrobić sos z papryki do słoików

Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiej i łatwej przystawki do podania z frytkami, czy chcesz kremowego sosu do makaronu do dania z kurczaka lub ryby, łatwo jest zrobić sos paprykowy do słoików w domu. Możesz przechowywać ten sos w lodówce przez tydzień lub zamrozić go na trzy miesiące.

Niezależnie od tego, czy używasz słoików, czy świeżej czerwonej papryki, możesz łatwo zrobić sos paprykowy do słoików. Jest to szybki przepis, który wymaga zaledwie 10 składników, w tym czosnku. Sos można podać do grillowanego mięsa, ryby, makaronu lub warzyw. Można go również zamrozić w pojemnikach wielokrotnego użytku na szybki posiłek na weekend. Sos jest również bezglutenowy, wegański i może być podawany jako dip lub mżawka na warzywach.

Ten przepis może być użyty do stworzenia gładkiego, gęstego lub kremowego sosu z czerwonej papryki. Możesz również dodać inne smaki, aby uzyskać bardziej złożony sos. Świeże zioła, takie jak bazylia, szałwia i kolendra są doskonałymi dodatkami do tego sosu. Możesz również dodać ostrą paprykę, aby nadać mu wyrazistości. Możesz również użyć wędzonej papryki, chili w proszku lub za’atar. Te przyprawy dodadzą sosowi smaku, ale nie dodadzą ciepła.

Pierwszym krokiem jest usunięcie skóry z papryki. Możesz to zrobić umieszczając je w misce i przykrywając folią. Po tym, możesz je gotować na parze przez około 10 do 15 minut. Dzięki temu skóra papryki będzie łatwa do obrania. Następnie, pokrój je na pół pionowo. Jeśli skórka jest trudna do obrania, podpiecz papryki przez minutę.

Następnie musisz dodać papryki do robota kuchennego. Możesz również użyć blendera, jeśli wolisz. Jeśli używasz blendera, upewnij się, że używasz pokrywki, aby chronić ostrze. Będziesz chciał również odsączyć płyn z papryki przed dodaniem jej do reszty składników. Jeśli używasz papryki w słoiku, może być konieczne dłuższe odsączenie jej przed dodaniem do sosu. Możesz również dodać bulion warzywny lub wodę, aby sos stał się kremowy.

Po zakończeniu gotowania papryki, będziesz chciał dodać czosnek. Możesz użyć świeżego lub mrożonego czosnku, ale pamiętaj, że zamrożony będzie mniej ostry. Przed dodaniem papryki czosnek powinien być miękki i pachnący. Następnie, często mieszaj. Możesz również dodać więcej składników, takich jak zioła, za’atar, ostry sos lub płatki czerwonej papryki, aby zwiększyć smak.

Ostatnim krokiem jest wymieszanie sosu razem. Jeśli planujesz zamrozić sos, możesz go zamrozić w słoiku lub silikonowej foremce. Jeśli planujesz użyć sosu prosto z zamrażarki, będziesz chciał rozmrozić sos przed jego wymieszaniem. Jego wymieszanie zajmie kilka minut.

Możesz również dodać trochę ostrego sosu lub świeżej bazylii, aby dodać więcej smaku do sosu. Możesz też dodać ziarna słonecznika dla opcji wegańskiej. Na koniec możesz zastąpić nabiałową ciężką śmietanę mlekiem lub śmietanką na bazie roślin.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *