Migdały to zdrowe, bogate w składniki odżywcze orzechy, które można wykorzystać do dodania tekstury i smaku do wielu przepisów. Są również dobrym źródłem białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Mogą być spożywane jako przekąska, dodawane do sałatek, posypywane lodami lub pieczone w ciastach i ciasteczkach.
Jak zrobić migdały
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie migdałów, ale jednym z najłatwiejszych jest uprażenie ich w piekarniku. Proces ten dodaje orzechom pysznego słodko-pikantnego smaku.
Prażenie migdałów przed siekaniem lub mieleniem pomoże zachować więcej ich naturalnych składników odżywczych i sprawi, że gotowy produkt będzie nieco gładszy, niż gdybyś używał po prostu surowych migdałów.
Możesz znaleźć prażone migdały w wielu sklepach spożywczych, ale możesz również zrobić je w domu, wykonując kilka prostych kroków.
1. Namocz migdały, aby je zmiękczyć
Powinieneś namoczyć migdały co najmniej 8 godzin przed posiekaniem lub zmieleniem ich, aby pomóc zmiękczyć je i zneutralizować wszelkie enzymy, które mogą być obecne w orzechach.
2. Opłucz migdały wodą po namoczeniu
Będziesz musiał dokładnie opłukać migdały przed ich posiekaniem lub zmieleniem. Pomoże to usunąć nadmiar wody, który mógł się zgromadzić podczas moczenia i pozwoli orzechom szybciej wyschnąć po posiekaniu lub zmieleniu.
3. Zmiel migdały w robocie kuchennym lub młynku do mielenia nasion
Możesz użyć zwykłego blendera lub robota kuchennego do zmielenia migdałów, ale będziesz musiał pracować szybko, aby uzyskać z nich drobny proszek. Pamiętaj, aby często zatrzymywać blender lub robot kuchenny i potrząsać nim, aby uniknąć grudek i upewnić się, że uzyskasz drobny proszek.
4. Blend Almond Meal in a High-Speed Blender or Food Processor
Aby zrobić domową mączkę migdałową, umieść surowe migdały (z założoną skórką) w blenderze lub robocie kuchennym. Włącz go na najwyższe ustawienia i blenduj, aż uzyskasz drobną, sproszkowaną mąkę. Potrząśnij od czasu do czasu i upewnij się, że na bokach ostrzy nie ma grudek mąki lub masła migdałowego. Jeśli są, blitzuj ponownie, aż mąka będzie drobna i sproszkowana.
5. Przechowuj mączkę migdałową w szczelnym pojemniku
Gdy już przygotujesz domową mączkę migdałową, możesz ją przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 miesięcy lub w lodówce do 6 miesięcy lub w zamrażarce do roku.
6. Zrób domowe mleko migdałowe
Możesz łatwo zrobić własne mleko migdałowe w domu, dodając namoczone surowe migdały i wodę do wysokoobrotowego blendera lub robota kuchennego. Następnie możesz dodać dowolne dodatki (takie jak wiórki czekoladowe lub jagody), aby stworzyć idealne mleko migdałowe. Możesz nawet dodać odrobinę wanilii lub cynamonu dla dodatkowego smaku!
Podobne tematy