Jak zrobić sos bazyliowy

Jak zrobić sos bazyliowy

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz sałatkę, makaron, stir-fry, czy po prostu maczasz w nim chleb, sos bazyliowy jest idealnym dodatkiem. Świeży sos bazyliowy jest świetną alternatywą dla tradycyjnego pesto i nie musisz się martwić o alergie na orzechy. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz również użyć blendera zanurzeniowego. Możesz również zamrozić sos w kostki, który będzie przechowywany do 3 miesięcy.

Ten jasnozielony sos bazyliowy jest idealny do wszystkiego. Jest czosnkowy i ziołowy, ale ma też pyszny orzechowy smak, który nie zawiera nabiału ani orzechów. Możesz użyć tego sosu do grillowanego mięsa, kurczaka, makaronu lub ryżu. Możesz nawet dodać go do majonezu, aby dodać mu smaku. Jest łatwy do zrobienia i może być użyty od razu lub przechowywany w lodówce do dwóch dni.

Sos bazyliowy jest również świetny na wierzchu grillowanej ryby lub na pizzy. Możesz nawet zamrozić sos w foremkach do kostek lodu, aby mieć łatwy dostęp do szybkiego posiłku. Świetnie nadaje się również do kanapek z grillowanym serem, sałatek i wielu innych potraw.

Aby zrobić pesto bazyliowe, będziesz potrzebować kilku składników. Świeże liście bazylii, czosnek, oliwa z oliwek i sok z cytryny to podstawowe składniki. Możesz również dodać inne składniki, takie jak płatki czerwonej papryki lub skórkę z cytryny. Jeśli chciałbyś, aby ten sos miał łagodniejszy smak, możesz zmniejszyć ilość bazylii i orzeszków piniowych. Możesz również użyć szpinaku zamiast bazylii, aby stonować jej smak.

Najłatwiejszym sposobem na zrobienie sosu bazyliowego jest użycie robota kuchennego. Musisz dodać do miski świeżą bazylię, czosnek i oliwę z oliwek. Następnie, będziesz chciał przetworzyć mieszaninę, aż będziesz miał chunky sos. Możesz również dodać odrobinę soli morskiej lub mielonego czarnego pieprzu. Następnie, przenieś mieszaninę do szczelnego pojemnika. Najlepiej przechowywać sos w lodówce.

Jeśli szukasz sosu bazyliowego bez orzechów, możesz użyć edamame lub pestek dyni zamiast orzeszków piniowych. Możesz również użyć nasion słonecznika zamiast orzechów włoskich. Możesz nawet użyć nasion konopi, jeśli unikasz orzechów.

Jeśli wolisz lżejszy sos pesto, możesz również zmniejszyć ilość parmezanu lub dojrzałego twardego sera. Możesz również zmniejszyć ilość czosnku lub oliwy z oliwek. Ewentualnie możesz zastąpić połowę ilości sera innym rodzajem twardego sera, np. owczym lub Pecorino Romano. Jeśli chciałbyś mniej ostry sos, możesz również użyć zamiast niego tajskiej bazylii.

Kiedy będziesz gotowy do użycia sosu bazyliowego, będziesz chciał go przenieść do szczelnego pojemnika. Możesz go również zamrozić i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Jeśli chcesz zachować świeżość na dłużej, możesz przechowywać go w kąpieli lodowej. Kąpiel lodowa pomoże zablokować kolor i zachować świeżość.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *