Prezentowany artykuł jest dowodem owocnej współpracy z wolf-majster.pl
Użycie świeżego czosnku jest kluczowe dla smaku sosu czosnkowego. Upewnij się, że czosnek jest twardy i nie ma zielonego koloru. Możesz zamrozić cebulki do późniejszego wykorzystania. Możesz również kupić wstępnie pokrojony czosnek, ale upewnij się, że jest on świeży.
Wykonanie partii sosu czosnkowego zajmuje około 15 minut. Możesz również użyć robota kuchennego, aby przyspieszyć proces. Jeśli chcesz zrobić kremowy sos, możesz dodać do mieszanki białko jajka. Pomoże to zagęścić sos, a także wydobyć smak czosnku.
Po przygotowaniu wszystkich składników, będziesz chciał użyć robota kuchennego, aby rozbić czosnek. Następnie będziesz chciał dodać sok z cytryny i olej. Ważne jest, aby upewnić się, że robot kuchenny jest uruchomiony, tak aby można było użyć silnika do mieszania składników.
Po połączeniu składników, będziesz chciał przenieść mieszaninę na dużą nieprzywierającą patelnię. Dodaj masło i podgrzej na średnim ogniu. Będziesz chciał mieszać składniki szpatułką, aby upewnić się, że są połączone. Będziesz chciał gotować mieszankę przez co najmniej minutę. Możesz gotować ją dłużej, jeśli chcesz. Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli będziesz gotować go zbyt długo, będzie miał gorzki smak.
Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz użyć moździerza i tłuczka, aby zrobić czosnek. Miażdżenie czosnku pomaga stymulować produkcję allicyny, która nadaje czosnkowi charakterystyczny smak. Jeśli nie masz moździerza i tłuczka, możesz użyć ciężkiego noża, aby zmiażdżyć czosnek. Jeśli używasz moździerza i tłuczka, powinieneś użyć płaskiej strony noża. Warto również docisnąć nóż do goździka piętą. To da Ci bardziej spójny rezultat i pomoże stymulować produkcję allicyny.
Do przygotowania sosu możesz również użyć blendera zanurzeniowego. Pozwoli Ci to rozrzedzić mieszankę i doprowadzić ją do pożądanej konsystencji.
Po przygotowaniu sosu, będziesz chciał go ostudzić przed przechowywaniem w lodówce. Ważne jest, aby użyć pokrywki lub szczelnego pojemnika, aby czosnek nie zgnił. Możesz również przechowywać sos w słoiku przez okres do dwóch tygodni. Pamiętaj jednak, aby schłodzić go przed zamknięciem. Nie chcesz, aby stał się tak gorący, że pęknie lub rozbije się.
Dodanie soku z cytryny pomoże zemulgować sos i zagęścić go. Możesz również dodać kilka pokruszonych okruchów niebieskiego sera do mieszaniny, jeśli chcesz pikantny smak. Możesz również użyć pokruszonych płatków czerwonej papryki, aby dodać mu kopa. Jeśli nie masz żadnego z tych składników, możesz zamiast nich użyć cebuli w proszku.
Sos czosnkowy jest idealny do stir-fry, pizzy, skrzydełek kurczaka, a nawet dań inspirowanych kuchnią chińską. Jest pyszny i łatwy do wykonania.
Podobne tematy