Tworzenie dressingu vinaigrette do sałatki jest proste i nie wymaga żadnych wymyślnych urządzeń. Wszystko czego potrzebujesz to dwa proste składniki, które możesz znaleźć w swojej kuchni. Podczas gdy połączenie oleju i octu jest podstawowym składnikiem vinaigrette, możesz dodać inne składniki, aby dressing był nieco bardziej interesujący.
Ocet jest używany do emulgowania oleju i dodawania smaku. Może to być każdy rodzaj octu, w tym białe wino i cydr. Gdy używający w połączeniu z innymi smakami, ono dodaje pikantną i słoną jakość opatrunek. Można to zrównoważyć odrobiną słodyczy z odrobiną miodu lub agawy.
Vinaigrette dressing do sałatki jest świetny na szybki posiłek w tygodniu. Jest łatwy do wykonania i wymaga tylko kilku minut siły rąk. Nie musi być drogi, a może być świetną alternatywą dla kupowanych w sklepie dressingów.
Dressing Vinaigrette można zrobić na wiele sposobów, od blendera po salaterkę. Jeśli chcesz szybko i łatwo zrobić dressing, możesz spróbować metody słoika mason. Ta metoda jest szczególnie dobra dla większych partii. Możesz również przechowywać resztki w shakerze do sałatek, aby zachować ich świeżość. Powinieneś wymieszać dressing używając trzepaczki, która pomoże zemulgować olej i ocet. Jest to znacznie gładszy proces niż wstrząsanie.
Możesz również spróbować wymieszać swój vinaigrette w misce do mieszania. Jest to świetny sposób na przygotowanie większej ilości dressingu za jednym razem. Jeśli chcesz użyć swojego dressingu na więcej niż jedną okazję, możesz trzymać resztki w słoiku w lodówce. Zachowa się przez co najmniej kilka dni.
Możesz zrobić winegret używając blendera lub blendera zanurzeniowego. Blender jest świetny do mieszania stałych składników w gładki, jednolity dressing. Jednakże, będziesz musiał często czyścić blender. Będziesz musiał również użyć dużej siły ramion, aby ubić swój winegret. Chociaż może to być czasochłonne, może być warte wysiłku, jeśli chcesz uzyskać gładki i jednolity dressing.
Robiąc winegret do sałatki, powinieneś wziąć pod uwagę olej. Rodzaj oleju, który używasz jest dobrym wskaźnikiem smaku twojego dressingu. Powinieneś wybrać olej, który pasuje do smaku twojej sałatki. Jeśli twoja sałatka ma silne smaki, to lekki olej jest bardziej odpowiedni. Alternatywnie, możesz chcieć użyć bardziej neutralnego oleju, który uzupełni inne smaki.
Dressing Vinaigrette jest również dobry do przechowywania w lodówce. Jednak przed użyciem należy doprowadzić go do temperatury pokojowej. Efekt emulgowania jest tracony, gdy dressing jest zimny. Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Podczas przygotowywania winegretu możesz rozważyć użycie świeżych ziół, aby dodać blasku swojemu dressingowi. Świeże zioła mogą dodać smaku, a jednocześnie zapewnić odrobinę ostrości do dressingu. Możesz również dodać przyprawy takie jak musztarda i świeży czosnek do swojego dressingu. Można również dodać odrobinę soli, aby dopełnić dressing.
Podobne tematy