Zielona fasolka jest świetnym warzywem do puszkowania i przechowywania do wykorzystania w późniejszym okresie roku. Ale ponieważ zielona fasolka jest pokarmem o niskiej kwasowości, musi być przetwarzana w szybkowarze, aby mieć pewność, że pozostanie bezpieczna i aromatyczna tak długo, jak to możliwe.
Przygotuj się do procesu marynowania
Aby zacząć robić marynaty, najpierw musisz umyć i odłamać swoją zieloną fasolkę. Jest to bardzo prosty proces i możesz użyć dowolnego rodzaju zielonej fasolki, ale musisz się upewnić, że jest świeża i pozbawiona skaz.
Umyj fasolkę i dobrze ją opłucz, aby usunąć z niej brud i zapachy. Następnie przytnij końcówki łodyg, aby ułatwić pakowanie w słoiki.
Wypełnij słoiki fasolą i dodaj do każdego jedną łyżeczkę soli. Pozostaw 1-calowy headspace, czyli przestrzeń od góry fasoli do góry słoika.
Teraz zalej fasolę i sól wrzącą wodą, zachowując 1-calową przestrzeń. Gdy słoiki będą już wypełnione po same brzegi, zalej fasolę i sól gorącą wodą, aż woda całkowicie je przykryje. Wytrzyj brzegi słoików, załóż pokrywki i opaski na śruby, a następnie przetwarzaj je w szybkowarze zgodnie z instrukcjami dotyczącymi puszkowania.
Po zakończeniu przetwarzania, pozwól im ostygnąć przez 12 do 24 godzin przed zdjęciem pokrywek i sprawdzeniem uszczelnień. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ zapewni, że Twoje pikle będą przechowywane tak długo, jak chcesz!
Po tym, możesz po prostu cieszyć się piklami i być szczęśliwym z tego, że nie musisz iść do sklepu spożywczego za każdym razem, gdy chcesz trochę zielonej fasolki. Są one pyszne i bardzo uniwersalne, zbyt!
Niezależnie od tego, czy szukasz prostej przekąski, czy czegoś, co będzie w centrum twojego stołu obiadowego, są one świetną opcją! Doskonale sprawdzą się również na letnich piknikach czy noworocznych talerzach z wędlinami.
Jeśli nie masz puszkownicy, te są również dobre do przechowywania w lodówce! Najlepiej będą smakować po odstawieniu na co najmniej kilka dni.
Najłatwiejszym sposobem przygotowania zielonej fasolki jest umycie jej, obranie z łodyg i pokrojenie na 2-calowe kawałki. Możesz je jeść prosto ze słoika lub podawać z ulubionym sosem sałatkowym lub sosami do maczania.
Jest to łatwy przepis do wykonania i jest to idealny sposób na wykorzystanie każdej zielonej fasolki, którą masz w domu! Gdy masz już wszystkie składniki, wystarczy wykonać poniższe kroki, aby zapuszkować własną, domową zieloną fasolkę.
1. Zrób solankę
Będziesz musiał zrobić solankę z wyprzedzeniem, aby fasolka mogła się w niej moczyć przez jakiś czas, zanim ją napełnisz. Możesz zrobić własną solankę lub kupić ją w lokalnym supermarkecie. Ta druga opcja jest prawdopodobnie najbardziej opłacalna, ale trzeba będzie kupić większą ilość niż potrzeba.
Podobne tematy