Niezależnie od tego, czy chcesz wyleczyć szynkę przed wędzeniem, czy szukasz przepisu na domową szynkę wędzoną, solenie jest doskonałym sposobem na dodanie wilgoci i smaku. Solenie jest pierwszym etapem długiego procesu peklowania szynki. Gdy szynka będzie już peklowana, będziesz miał możliwość ugotowania jej w wędzarce lub w piekarniku. W obu przypadkach należy upewnić się, że jest ona całkowicie zimna przed gotowaniem. W przypadku wędzarni, należy ustawić temperaturę pomiędzy 200 a 250 stopni Fahrenheita. Jeśli planujesz przyrządzić małą szynkę piknikową, wystarczy, że będziesz ją gotować przez dwie godziny. Jeśli planujesz ugotować większą szynkę, musisz przygotować ją do gotowania przez co najmniej cztery godziny.
Aby wyleczyć szynkę, musisz wybrać duży pojemnik, w którym będziesz trzymać mięso. Idealnym pojemnikiem jest duży garnek z emaliowaną powłoką. Aluminiowy garnek może wejść w reakcję z solą, co spowoduje powstanie niepożądanych smaków. Do dużej szynki nadaje się również wiadro przystosowane do kontaktu z żywnością lub schładzacz do piwa. Potrzebny jest również duży druciany stojak, na którym można umieścić szynkę.
Do peklowania szynki potrzebna jest duża ilość solanki. W przypadku typowego przepisu, będziesz potrzebował około pół kubka soli i cukru na każdy galon wody. Aby uzyskać różową szynkę, będziesz musiał dodać trochę gorczycy lub innych tradycyjnych przypraw do marynowania.
Po zakończeniu peklowania szynki, musisz pozwolić jej odpocząć przez co najmniej dwa dni. Pozwoli to solance zadziałać swoją magię i nadać mięsu wspaniały smak. Gdy szynka odpocznie przez dwa dni, należy ją odsączyć i opłukać. Możesz również zastosować nacieranie lub glazurę, aby dodać smaku i dodatkowej chrupkości. Można to zrobić poprzez zastosowanie mieszaniny brązowego cukru, soli, pieprzu i wody. Glazurę można również rozprowadzić na szynce po pierwszej godzinie gotowania. Następnie można pozostawić ją na szynce przez kolejne pół godziny przed jej usunięciem.
Należy również upewnić się, że solanka jest filtrowana. Jest to szczególnie ważne w przypadku szynki ze skórą. Aby solanka mogła wsiąknąć w mięso, należy naciąć skórę. Można również użyć domowej krajalnicy do mięsa, aby przekroić szynkę na pół.
Należy również upewnić się, że solanka jest schłodzona do temperatury pokojowej przed wprowadzeniem jej do szynki. Upewnij się, że masz szczelnie dopasowaną pokrywę, aby solanka nie wyparowała. Będziesz także chciał się upewnić, że wstrzykujesz mięso w kilkucalowych odstępach wzdłuż kości. Pomaga to utrzymać wilgotność mięsa i przyspiesza proces peklowania.
Solone szynki najlepiej przechowywać w lodówce przez co najmniej trzy i pół dnia. Po tym czasie można wyjąć szynkę z solanki i przyrządzić ją według uznania.
Podobne tematy