Jak zrobić grecki sos do sałatek

Jak zrobić grecki sos do sałatek

Niezależnie od tego, czy używasz go jako marynaty do grillowanego kurczaka, czy dipu do greckiego kuskusu, grecki sos sałatkowy jest łatwy do zrobienia i będzie miał ogromny wpływ na smak twojego posiłku. Ta prosta mieszanka zawiera oliwę z oliwek i czerwony ocet winny, a także czosnek, musztardę Dijon i świeży sok z cytryny.

Czerwony ocet winny nadaje dressingowi jasny, pikantny smak. Możesz użyć więcej lub mniej octu, aby osiągnąć pożądany poziom ostrości. Ty możesz także chcieć próbować dodawać niektóre feta sery opatrunek zwiększać yum czynnik. Możesz również dodać kilka całych anchois, aby uzyskać dodatkowe słone uderzenie.

Podstawowa mieszanka oliwek jest również dobrą marynatą dla wielu różnych mięs i warzyw. Gdy mieszanka dojrzewa, smak oliwek wzrasta. Jest to również świetny sos do zimnego makaronu. Możesz również spróbować dodać go do steku z fety, aby uzyskać smaczny posiłek inspirowany kuchnią grecką.

Dobrym pomysłem jest użycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby zrobić najlepszy grecki sos sałatkowy. Extra virgin oliwki są droższe i różnią się trawiastymi i kwiatowymi nutami. W zależności od rodzaju wybranej oliwy z oliwek, możesz chcieć użyć proporcji 50/50 oliwy z oliwek extra virgin i neutralnego oleju. Możesz również dodać świeży czosnek lub czosnek w proszku do podstawowego winegretu, aby zwiększyć czynnik yum.

Innym sposobem na poprawę emulgowania twojego greckiego sosu sałatkowego jest użycie greckiego jogurtu. Jogurt ma wysoką zawartość tłuszczu, ale zawiera również niewielkie ilości laktozy, co pomaga w emulgowaniu oleju i octu w dressingu. Możesz również dodać małą szczyptę cukru do dressingu, aby pomóc złagodzić ocet. Możesz również spróbować wymieszać kilka suszonych ziół, aby dodać odrobinę greckiej boskości.

Jedna inna rzecz próbować jest używać małą ilość miód w twój opatrunku. Ja jest dobrym pomysłem używać wysokiej jakości oliwę z oliwek dla twój domowego greckiego sałatkowego sosu ponieważ ja robi z dużo jakościowymi składnikami. Jeśli chcesz zrobić domowy sos sałatkowy, który będzie trwały, możesz go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, aby zrobić własny grecki sos sałatkowy, możesz również kupić go w sklepie. Większość kupionych w sklepie wersji będzie miała jakieś konserwanty dodane do nich, aby zapewnić im trwałość. Jednak zrobienie własnego jest łatwiejsze i tańsze. Wszystko, co musisz zrobić, to upewnić się, że masz wszystkie potrzebne składniki.

Robienie własnego greckiego sosu do sałatek jest łatwe i smakuje znacznie lepiej niż kupione w sklepie odmiany. Jest również bardzo zdrowy. Składniki najlepszego greckiego sosu sałatkowego to świeży sok z cytryny, musztarda Dijon, oliwa z oliwek, czosnek i oregano. Możesz użyć tego dressingu do zamarynowania kurczaka, warzyw lub sera feta, aby uzyskać pyszny posiłek.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *