Jak zrobić Carbonarę w mniej niż 30 minut

Jak zrobić Carbonarę w mniej niż 30 minut

Carbonara to klasyczne włoskie danie z nitek spaghetti, pancetty, jaj i parmezanu. Jest to bogate, kremowe danie z makaronu, które może być podawane jako posiłek samodzielnie lub ze świeżymi warzywami. Jest to proste, ale pyszne danie, które można przygotować w mniej niż 30 minut.

Różnica pomiędzy makaronem Alfredo a Carbonara to śmietana

W przeciwieństwie do makaronu Alfredo, carbonara nie używa ciężkiej śmietany w swoim sosie. Zamiast tego, kremowość pochodzi z emulsji żółtek jaj & skrobiowej wody z makaronu, która tworzy jedwabisty, aksamitny, serowy sos.

Aby zrobić sos carbonara, gotować al dente spaghetti (jeśli używasz linguine lub fettucine, może trzeba dodać trochę dodatkowego płynu do gotowania, jak gotują inaczej). Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedź go i zachowaj 1 szklankę wody z gotowania.

Podczas gdy makaron się gotuje, podsmaż paczkę pancetty na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiąca. Gdy pancetta będzie już zrumieniona i chrupiąca, zdejmij z patelni & odstaw na bok.

Następnie, w małej misce, ubij razem jajka i starty parmezan. Posypać solą i pieprzem do smaku.

Kluczem do przygotowania idealnej carbonary jest czas – sos musi być ugotowany szybko, aby żółtka i woda z makaronu w pełni się zemulgowały. Jeśli będzie to trwało zbyt długo, żółtka się rozpadną i powstanie grudkowaty sos.

Doprowadzenie jajek do temperatury pokojowej przed dodaniem ich do sosu pomoże uniknąć jajecznicy, dlatego ważne jest, aby zrobić to z wyprzedzeniem. Kiedy sos jest już gotowy, wymieszaj jajka, dodając jednocześnie kilka łyżek wody z makaronu, aby rozrzedzić sos.

Możesz również dodać odrobinę śmietany do sosu carbonara, aby uzyskać dodatkową kremową konsystencję. Nie jest to tradycyjne rozwiązanie, ale niektórym osobom dobrze służy.

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania podczas robienia carbonary jest używanie wysokiej jakości składników, więc upewnij się, że kupujesz tylko to, co najlepsze, co możesz znaleźć. Na przykład, nie używaj wstępnie startego sera, ponieważ nie da on takiej samej tekstury i smaku.

Dobrym pomysłem jest również użycie świeżo startego parmezanu zamiast kupionego w sklepie wstępnie startego sera. Dzieje się tak, ponieważ wstępnie starty ser traci wilgoć i smak podczas gotowania, co oznacza, że nie będzie tak bogaty i kremowy, jak mógłby być!

Posypka z odrobiny posiekanej pietruszki, odrobiny soku z cytryny i trochę drobno pokrojonej rukoli może naprawdę rozjaśnić danie. Smak i tekstura rukoli bardzo ładnie uzupełnią ser w sosie, dlatego warto podać carbonarę z tymi dodatkami, aby uzyskać naprawdę pyszny obiad!

How to Store Your Carbonara

Po ostudzeniu sosu, dobrym pomysłem jest przeniesienie go do szczelnego pojemnika i przechowywanie w lodówce. Dzięki temu makaron nie stanie się mięsisty i dłużej zachowa swoją kremową konsystencję.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *