Używanie soku z pigwy to świetny sposób na włączenie tego owocu do swojej diety. Owoc jest wysoki w witaminy, w tym witaminy C, B i potasu. Owoc jest również wysoki w magnez, który jest ważny dla twoich mięśni. Sok z pigwy może również pomóc zwiększyć swój układ odpornościowy i zwalczyć infekcje.
Aby zrobić sok z pigwy, zacznij od obrania i pokrojenia owoców. Umyj i osusz pigwy. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie umieść je w dużym garnku z wodą. Gotuj owoce przez co najmniej 45 minut. Gdy owoce będą miękkie i ugotowane, odcedź wodę. Opłucz garnek i ustaw go na dużym ogniu. Jeśli używasz sokowirówki wolnoobrotowej, możesz skrócić czas gotowania do 12 minut.
Następnie do soku z pigwy dodaj cukier granulowany. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do cukru dodaj ziarenka wanilii i wymieszaj do połączenia. Możesz również dodać odrobinę skrobi, jeśli chcesz, aby sok zgęstniał. Gdy masa zgęstnieje, dodaj ją do miseczek z budyniem. Jeśli masz robot kuchenny, możesz zmiksować składniki, aby była jeszcze bardziej gęsta.
Gdy sok zgęstnieje, przecedzić mieszaninę przez sito o drobnych oczkach. Następnie można przelać sok z pigwy do butelek lub słoików. Sok można również zamrozić. Można go wtedy wykorzystać do zrobienia galaretki lub syropu.
Innym sposobem na zrobienie soku z pigwy jest gotowanie jej w osłodzonym syropie z białego wina. Proces ten jest dobrym sposobem na zakonserwowanie owoców i wydobycie antyrakowych antocyjanów. Syrop może być przechowywany przez sześć miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Istnieje również kilka innych sposobów na włączenie pigwy do swojej diety. Możesz użyć pigwy w sałatce owocowej, naleśnikach lub w napoju. Istnieją również przepisy na galaretkę z pigwy i przetwory z pigwy.
Galaretka z pigwy to pyszny smakołyk, który można jeść na tostach, rogalikach lub podpłomykach. Galaretka powstaje poprzez odcedzenie soku z owoców. Stanowi mieszankę smaków jabłkowego i gruszkowego, jest dość cierpka. Najlepiej przyrządzać ją, gdy owoce nie są zbyt dojrzałe.
Galaretkę z pigwy można zrobić w blenderze lub robocie kuchennym. Można też zrobić galaretkę bez pestkowania owoców. Należy gotować owoce przez co najmniej godzinę, aby sok uzyskał gęstą konsystencję. Po całkowitym ostudzeniu można ją rozsmarować na tostach, rogalikach lub podpłomykach.
Galaretkę z pigwy można zrobić również bez obierania owoców. Proces jest podobny do robienia galaretki z brzoskwiń lub śliwek. Aby zrobić galaretkę, trzeba będzie dodać do owoców cukier.
Jeśli chcesz zrobić galaretkę, będziesz musiał umieścić owoce w dużym garnku i przykryć wodą. Woda powinna być doprowadzona do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do stałego wrzenia. Po ugotowaniu owoców przez 45 minut, zdejmij garnek z ognia i pozwól galaretce całkowicie ostygnąć.
Podobne tematy