Jak zrobić sorbet jabłkowy

Jak zrobić sorbet jabłkowy

Podczas gorącego letniego dnia, prosty smakołyk, jakim jest sorbet jabłkowy, to świetny sposób na ochłodę. Jest pyszny i orzeźwiający. Nie zawiera też nabiału. Jeśli chcesz zrobić swój własny sorbet, będziesz potrzebować kilku jabłek i prostego syropu. Możesz również dodać strzał jabłkowej brandy, aby uczynić go bardziej interesującym.

Jabłka znajdują się w wielu miejscach w Disney World. Można je znaleźć na drzewach w Pokojowej Dolinie i Plazie. Można je również kupić w spiżarni Chez Remy.

Możesz użyć skórki z jabłka, aby dodać teksturę do sorbetu, ale to osobista preferencja. Jeśli nie chcesz obierać jabłek, możesz je ugotować do miękkości i przecierać w robocie kuchennym. Możesz też rozgrabić je widelcem. W ten sposób powstanie granita, czyli aksamitna, gładka konsystencja.

Po przygotowaniu jabłek, będziesz musiał zrobić syrop cukrowy. Syrop ten powstaje poprzez podgrzanie cukru i wody, aż do rozpuszczenia się cukru. Po ostudzeniu syropu cukrowego możesz dodać jabłka. Można również schłodzić go bez pokrywki przez około tydzień, aby pogłębić smak owoców.

Do wykonania syropu cukrowego potrzebne będą dwie szklanki cukru, dwie szklanki wody i jedna szklanka soku z cytryny. Wymieszaj składniki razem, a następnie gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Jeśli chcesz uzyskać sorbet z zielonego jabłka, możesz dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego.

Możesz również użyć jabłek Granny Smith lub innej dobrej odmiany. W zależności od słodkości Twoich jabłek, możesz potrzebować dostosować ilość syropu cukrowego. Możesz również użyć maszyny do lodów, aby stworzyć ten deser.

Sorbet jabłkowy to łatwy do przygotowania deser. Możesz go zrobić za pomocą maszynki do lodów lub po prostu miksując jabłka z prostym syropem. Sorbet można również przechowywać do późniejszego wykorzystania. Jeśli robisz go w gorący dzień, możesz dodać porcję apple-jack, aby uczynić go bardziej interesującym.

Po zrobieniu sorbetu możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepsze pojemniki do przechowywania mają szczelne zamknięcia, a po zamknięciu będą tworzyć ssanie. Jeśli robisz sorbet z wyprzedzeniem, powinieneś przenieść masę do plastikowego pojemnika przed zamrożeniem. Po zamrożeniu sorbetu, wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 15 minut przed podaniem.

Kolejnym krokiem w robieniu sorbetu jabłkowego jest dodanie do jabłek soku z jednej cytryny. Możesz również użyć robota kuchennego lub blendera, aby to zrobić. Po kilku minutach jabłka zostaną przecedzone. Powinieneś użyć drobnego nylonowego sitka, aby złapać miąższ z jabłek. Możesz również przecedzić sorbet, aby wydobyć sok.

Aby podać sorbet, można go umieścić w indywidualnej filiżance do serwowania lub nałożyć łyżką do miski. Następnie możesz dodać do sorbetu porcję apple-jack, Calvados lub innego trunku. Jeśli podajesz sorbet z alkoholem, musisz przechowywać go w zamrażarce przez co najmniej 5 godzin przed podaniem.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *