Niezależnie od tego, czy przygotowujesz pizzę, makaron czy zupę, nie możesz się pomylić z sosem do pizzy. Jest on wykonany prawie w całości z pomidorów i stanowi prosty sposób na dodanie smaku do każdej potrawy. Możesz go zrobić ze świeżych lub puszkowanych pomidorów, a także dodać składniki, które wzmocnią jego smak.
Oprócz pomidorów, będziesz potrzebować soli, pieprzu i przypraw, aby urozmaicić smak. Możesz użyć oregano, czosnku w proszku lub pietruszki. Jeśli lubisz, gdy Twoja pizza jest pikantna, dodaj pokruszone płatki czerwonej papryki. Czosnek to również świetny sposób na dodanie smaku do sosu do pizzy. Świeżo posiekany czosnek dodaje smaku.
Kiedy będziesz gotowy do przygotowania sosu, możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce. Możesz również zamrozić go w kostkach lodu, a w zamrażarce będzie przechowywany do ośmiu tygodni. Jeśli nie jesteś w stanie zużyć całej ilości za jednym razem, możesz przechowywać resztki w torebkach zip-top lub foremkach do muffinek. Kiedy będziesz gotowy do użycia sosu, po prostu podgrzej go w mikrofalówce w 30-sekundowych odstępach, aż będzie ciepły i gotowy do użycia.
W przeciwieństwie do sosów kupowanych w sklepach, możesz zrobić swój własny, domowy sos do pizzy bez konserwantów. Kluczem jest użycie najświeższych składników, które możesz znaleźć. Świeże pomidory zapewniają dodatkowe składniki odżywcze i smak, dzięki czemu świetnie nadają się na sos do pizzy. Jeśli nie masz czasu na gotowanie własnego sosu, zawsze możesz kupić go w sklepie spożywczym. Nie może on jednak równać się ze smakiem i wygodą domowej wersji.
Odgrzewając sos do pizzy, musisz upewnić się, że gotujesz go na średnim ogniu. Po około pięciu minutach gotowania, będziesz chciał często mieszać, aby upewnić się, że sos jest wystarczająco gęsty, aby go rozprowadzić. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, będziesz musiał dodać więcej pasty pomidorowej.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj swój sos w szklanym pojemniku ze szczelną pokrywką. Najlepszym miejscem do jego przechowywania jest lodówka lub zamrażarka. Najlepiej też, jeśli będziesz go przechowywać w szczelnym pojemniku. Możesz go przechowywać również w przykrytym pojemniku, dzięki czemu nie musisz się martwić, że się zepsuje.
Jeśli robisz dużą partię sosu do pizzy, możesz go zamrozić. W ten sposób możesz go później wykorzystać do pizzy lub innych potraw. Możesz również rozmrozić go przez noc i podgrzać w mikrofalówce. Jeśli używasz mrożonego sosu, najlepiej rozmrażać go w lodówce.
Dobrym sposobem na przechowywanie sosu w zamrażarce jest umieszczenie go w pojemniku, który został ponownie zamknięty. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie sosu w torebkach typu zip-top. W ten sposób możesz go łatwo wyciągnąć, gdy będziesz go potrzebować. Możesz również zamrozić go w foremkach do muffinek lub pojemnikach na wynos. W ten sposób możesz wyjąć tylko tyle, ile potrzebujesz i nie zepsuje się on w zamrażarce.
Podobne tematy